top of page

Despre Proiect

Obiectivele proiectului au fost următoarele:

1.    ObÈ›inerea unor producÈ›ii substanÈ›ial mai mari decât cele actuale, profitabile, pentru a face față concurenÈ›ei de pe piaÈ›a internă È™i externă. 
2.     Îmbunătățirea înmagazinării apei din precipitaÈ›ii în solurile neirigate prin practicarea unei agrotehnici diferenÈ›iate. 
           
Prin implementarea tehnologiilor propuse în cadrul proiectului se vor realiza producÈ›ii ridicate, se va genera o reducere de costuri È™i o îmbunătățire a indicatorilor de calitate. Elementul central al proiectului este constituit de către tehnologiile în curs de brevetare a căror aplicare constantă pe parcursul anilor următori va asigura plus valoare pentru operatorul economic. De asemenea s-au realizat operatiuni care tin de teme extrem de actuale cu specific local: desecare-drenaj, respectiv irigaÈ›ii.
Îngrășămintele verzi corelate cu măsurile pedoameliorative generează un sistem de cultură care poate fi un model regional pentru agricultura sustenabilă a secolului XXI.


În urma implementării proiectului se propun pentu o utilizare constantă următoarele tehnologii:

​

1. TEHNOLOGIE DE ÎNMAGAZINARE A APEI ÎN SOL.
2. TEHNOLOGIE PERFORMANTÄ‚ DE PROGNOZA IRIGAÈšIEI LA CULTURA DE FLOAREA SOARELUI.

InvenÅ£ia se referă la o tehnologie de ameliorare a solurilor cu orizont B argiloiluvial pe profil, a solurilor cu conÅ£inut ridicat de argilă caracterizate prin succesiunea exces-deficit de umiditate ÅŸi constă în folosirea  asolamentului ameliorativ cu trifoi sau lucernă, a amendamentelor (dacă reacÅ£ia solului impune) ÅŸi a gunoiului de grajd 40 t/ha aplicate înainte de scarificare. 
Terenurile fără lucrări de drenaj se scarifică la adâncimea de  70-80 cm odată la 3-4 ani, iar dacă există sursă de apă ÅŸi parametri de calitate ai apei de irigaÅ£ie permit, se va iriga prin aspersiune sau picurare, menÅ£inând rezerva de apă pe adâncimea de udare între plafonul minim ÅŸi capacitatea de câmp, folosind o  adâncime de udare variabilă în acord cu ritmul de creÅŸtere al rădăcinilor plantelor.
Pe terenurile cu lucrări de drenaj, dacă varianta de drenaj şi calitatea apei permit, se va realiza subirigaţia sau irigarea prin aspersiune sau picurare, iar scarificarea se va face odată la 3-4 ani perpendicular pe linia drenurilor.
Tehnologia se bazează pe folosirea următorilor indicatori originali:perioada cu exces de umiditate caracterizată prin umiditatea solului peste nivelul capacităţii de câmp pe adâncimea de 0-25 cm; perioada cu secetă pedologică caracterizată prin umiditatea solului sub nivelul plafonului minim pe adâncimea de udare; perioada cu secetă pedologică accentuată caracterizată prin umiditatea solului sub nivelul coeficientului de ofilire.

InvenÅ£ia constă dintr-o metodă de prognoză a irigaÅ£iei la cultura florii soarelui care foloseÅŸte fiÅŸe lunare de bilanÅ£ al apei în sol pe diferite adâncimi. Consumul de apă optim al florii saorelui se va obÅ£ine din evaporaÅ£ia zilnică Bac, înmulÅ£ită cu coeficientul „kc” de transformare a evaporaÅ£iei Bac în consum optim de apă specific zonei ÅŸi înmulÅ£ită cu un coeficint de ajustare stabilit în funcÅ£ie de valo area indicelui climatic DomuÅ£a; când indicele climatic DomuÅ£a va avea valori cuprinse între 3,1 ÅŸi 9 ajustarea coeficienÅ£ilor de transformare a evaporaÅ£iei Bac în consum optim de apă al florii saorelui vor fi de 1,25, iar când valoarea indicelui climatic DomuÅ£a va fi cuprinsă între 12,1 ÅŸi 25 ajustarea se va face cu 0,75; când valoarea va fi cuprinsă între 9,1 ÅŸi 12 nu se va face ajustarea.
InvenÅ£ia propune indicatorul climatic „indicele climatic DomuÅ£a” (ICD) cu următoarea formulă de calcul: ICD = 100W+12,9A/∑t+Dss  în care: W = apa (precipitaÅ£ii, irigaÅ£ia, aport freatic); mm; A  =  umiditatea aerului, %; Σt = suma temperaturilor medii zilnice, ï‚°C; Dss = durata de strălucire a soarelui, ore;100 = coeficient; 12,9 = coeficient obÅ£inut prin raportarea mediei multianuale a precipitaÅ£iilor la media multianuală a umidităţii aerului Clasele de caracterizare a climei după indicele climatic DomuÅ£a (ICD) sunt următoarele: < 3 Excesiv secetoasă; 3,1-5,0 Foarte secetoasă; 5,1-7,0 Secetoasă; 7,1-9 Mijlociu secetoasă; 9,1-12  Mijlociu umedă; 12,1-15  Umedă I; 15,1-18 Umedă II; 18,1-25 Umedă  III; > 25 Excesiv de umedă.

3. TEHNOLOGIE PERFORMANTÄ‚ DE PROGNOZA IRIGAÈšIEI LA CULTURA DE SOIA.

InvenÅ£ia se referă la o tehnologie de prognoză a irigaÅ£iei la cultura soiei bazată pe bilanÅ£ul apei pe adâncimi variabile de umezire a solului ÅŸi pe ajustarea actualilor coeficienÅ£i de transformare a evapotranspiraÅ£iei de referinţă  Bac în consum optim de apă al soiei cu valori stabilite în funcie de caracterul climei anului respectiv. Valorile adâncimilor de umezire a solului propuse sunt: în zona secetoasă 0 – 25 cm în luna I de vegetaÅ£ie, 0 – 50 cm în luna a II – a de vegetaÅ£ie, 0 -75 cm în luna a III – a de vegetaÅ£ie ÅŸi 0 – 100 cm în lunile a IV  a ÅŸi a V–a de vegetaÅ£ie; în zona moderat secetoasă 0 – 15 cm în luna I de vegetaÅ£ie, 0 – 40 cm în luna a II – a de vegetaÅ£ie; 0 – 60 cm în luna a III–a de vegetaÅ£ie ÅŸi 0 -75 cm în lunile a IV–a ÅŸi a V–a de vegetaÅ£ie. Caracterul climei anului în curs se stabileÅŸte cu ajutorul indicatorilor climatici cunoscuÅ£i (indicele de ariditate de Martonne, indicele Teaci, coeficientul hidrotermic Seleaninov, indicele climatic DomuÅ£a); se calculează valoarea indicelui pentru fiecare lună în parte până la luna precedentă în care se efectuează prognoza, iar valoarea medie a lunilor se interpretează. 
CoeficienÅ£ii de transformare a evapotranspiraÅ£iei de referinţă în consum optim de apă al soiei cunoscuÅ£i în literatura de specialitate vor fi ajustaÅ£i cu 1,3 în anii secetoÅŸi ÅŸi cu 0,7 în anii umezi; în anii mediu secetoÅŸi sau mediu umezi se va folosi valoarea medie existentă în literatura de specialitate, coeficientul de ajustare fiind 1,0.

bottom of page